Historie

Brekkeseter ligger øverst på seterområdet Høvringen, mellom fjellene og det frodige seterområdet. Høvringen var i sin tid en av landets største seterstuler med over 30 setrer i drift. Allerede i 1840 årene er det registrert gjester ved Laurgårdseter. Det var Engelske lorder som kom for å jakte rein.

Sigrid Undset skriver triologien om Kristin Lavransdatter fra Sel og beskriver når hun er på Høvringen og Brekkeseter med sin far Lavrans på setra. Fortellingen utspiller seg i middelalderen. Sigrid Undset bygger historien på faktiske gårder og tar utgangspunkt i historiske personer knyttet til gårdene, men persongalleriet er oppdiktet. Brekkeseter lå under gården Jørundstad som ble tatt av storofsen i 1789. Gården ble aldri bygd opp igjen og setra ble overført til et underbruk av gården som heter Brekka.

(artikkelen fortsetter ved neste bilde)

I 1926 ble Brekkeseter skilt ut og registrert som eget gårdsbruk, samtidig som eier Per Skjelle begynte fjellstuedrift. Gårdsdriften ble avsluttet på slutten av 60 tallet og Per døde kort tid etter. Hans kone Gudrun drev Fjellstua videre til hun døde i 1989. Deres sønn Dagfinn drev fjellstua fram til vi kjøpte Brekkeseter i 1995. 

De første gjestene vi hadde var Bjørns mor og henne to søstre. Den første ansatte var katten «Pus». Den første sommeren var kort og hektisk og midt i det hele ble Sigrid født. Den første vintersesongen så vi at alle våre naboer fikk busslast etter busslast med dansker på skiferie, og hit kom det ingen. Siden da har gjesteantallet og omsetningen har også økt år for år og i dag er sesongen fra tidlig juni til midten av oktober og for vinteren februar, mars og april. 

(artikkelen fortsetter ved neste bilde)

Vi har i pusset opp og renovert det aller meste og tilført stedet 14 gamle tømmerhus fra Gudbrandsdalen, Folldalen, Østerdalen og Rennebu. Alle husene er nennsomt restaurert og innredet for å bo i, med stue, kjøkken, bad og soverom av god standard.

I 2011 gjennomførte verten, Bjørn, på Brekkeseter kokkeeksamen.

Hjertelig velkommen til Brekkeseter!

Ta turen til Brekkeseter

Brekkeseter ligger på toppen av Høvringen ved Rondane Nasjonalpark. Her kan vi tilby et fantastisk turterreng for fotturer, vandring, ski, alt i merkede stier og oppkjørte løyper om vinteren. Fiske, sykling, rafting i Sjoa, toppturer og bærplukking er noen av mange aktiviteter.

Vi har hotell med velværeavdeling og 20 gamle hus og hytter, noen fra 1700-tallet. Vårt konsept er fantastiske naturopplevelser med god mat og avslappende overnatting til alle årstider.