Om oss.

Brekkeseter ligger øverst og vestvendt på Høvringen ved Rondane Nasjonalpark. Her kan vi tilby et fantastisk turterreng for vandring og skiturer på merkede stier og oppkjørte løyper om vinteren. Fiske, sykling, toppturer og bærplukking er noen av de populære aktivitetene.

 

Fra mars 2022 overtok Jon Alvar Øyasæter og Bente Haughom som nye eiere. Tanken er å videreføre stedet slik det har vært.

Historien.

 
 

Brekkeseter ligger øverst på seterområdet Høvringen, mellom fjellene og det frodige seterområdet. Høvringen var i sin tid en av landets største setergrender med over 30 setrer i drift. Allerede i 1840 årene er det registrert gjester ved Laurgårdseter. Det var Engelske lorder som kom for å jakte rein.

Sigrid Undset beskriver i triologien om Kristin Lavransdatter når hun er på Høvringen og Brekkeseter med sin far Lavrans. Fortellingen utspiller seg i middelalderen. Sigrid Undset bygger historien på faktiske gårder og tar utgangspunkt i historiske personer knyttet til gårdene.

Brekkeseter lå under gården Jørundstad som ble tatt av storofsen i 1789. Gården ble aldri bygd opp igjen og setra ble overført til et underbruk av gården som heter Brekka.

I 1926 ble Brekkeseter skilt ut og registrert som eget gårdsbruk, samtidig som eier Per Skjelle begynte fjellstuedrift. Gårdsdriften ble avsluttet på slutten av 60 tallet og Per døde kort tid etter. Hans kone Gudrun drev Fjellstua videre til hun døde i 1989. Deres sønn Dagfinn drev fjellstua fram til Bjørn og Kari kjøpte Brekkeseter i 1995. 

Stedet ble pusset opp og renovert, samt tilført stedet 14 gamle tømmerhus fra Gudbrandsdalen, Folldalen, Østerdalen og Rennebu. Husene er restaurert og innredet med stue, kjøkken, bad og soverom.

Hjertelig velkommen til Brekkeseter!

Framtiden:

Vi ønsker å bevare Brekkeseter slik det har vært. Samtidig er det en del behov og endringer det er nødvendig å gjøre noe med for å bevare stedet. Vi har i løpet av det siste året både oppgradert bygningsmassen generelt og hotell-kjøkkenet spesielt.

Brekkeseter ønsker å være en del av et regenerativt reiseliv og arbeider aktivt for å drive virksomheten på en bærekraftig og ansvarlig måte. Ved å bruke lokale leverandører som Dølakjøtt, Rørosmeieriet, Smakfullt og Mjøsfrukt har vi mulighet til å servere kortreist og god mat.

Fra Gudbrandsdalsmat får vi levert produkter fra Aukrust Gard og Urteri, Avdem Gardsysteri, Heidal ysteri og Bjorli Fjellmat. Disse ligger ofte i fine boller og fat fra Potteriet på Røros. Deilige Fjellbit-såper fra Skjåk, laget av Ragnhild, ligger på hotellrommene og selges også i resepsjonen.

Brekkeseter er medlem av Hanen som har kultur, bærekraft, omtanke og opplevelser som kjerneverdier.

Nesten all vin vi serverer er økologisk, og vi tilstreber at mye av maten også skal være det. Vi ønsker i tillegg å redusere avfallsmengden og matsvinn.

Vi er så heldige å ha egen kokk; Petra Wieth, som baker hjemmelaget brød med surdeig, økologisk spelt og Emmer-mel, noe som gir en utrolig god smak og holdbarhet. Hun lager også flere forskjellige syltetøy til vaflene på frokostbuffeen; blant annet av egen rabarbra.

Plast, papp, glass og metall resirkuleres -med god lokal hjelp fra Bjørnvolden Maskin AS.

Fra sommeren 2023 har vi brukt Bokashimetoden på matavfall fra spisestue og hotellkjøkken. Dette blir til god gjødsel i kjøkkenhagen.

Vi vasker duker selv og bruker minst mulig engangsartikler i servering/renhold. Vi bruker glass- og plastbokser flere ganger. Hvis det er mulig, kjøper vi møbler og kjøkkenutstyr brukt. Vi forsøker å bruke materialer vi allerede har, til gjenbruk. Håndklær og sengetøy på hotellet skiftes ikke hver dag. Vi forsøker å holde tunet helt bilfritt. Ved klipping av gresset lar vi det stå igjen mest mulig ville blomster til insektene mellom hyttene.

Vi er ellers i planleggingen av et prosjekt med fornybar energi. Fremtiden er spennende!

Følg oss på Instagram.

Bruk #brekkeseter – kanskje ditt bilde blir repostet på vår konto!

 

Glimt fra Brekkeseter.

 

Filmer

Se hva Brekkeseter har å tilby - sommer og vinter.

 

Se de vakre omgivelsene i Rondane og Høvringen sommer- og vinter.